Nuffnang Ads

Monday, November 23, 2015

Resepi puding roti je..Saya mesti pilih!

Assalamualaikum..

Hi,

Pagi ni jalan tak jammed...lol0olooo~

Sebab cuti sekolah so ikut jalan dalam yang takde tol. 

Tol mahal!

Nak makan luar pun mahal ade gst.

-..-

Tambah pulak bila dah ada anak kecil ni, rasa heaven makan kat luar dah takde ye, dah takde sama 

sekali saya tekankan di sini. 

Hihiihi....Huaarrgh...mane nak makan mane nak layan anak lagi..jap lagi dia jerit mintak air mango 

lassi yang kau dah siap bayang dari dalam mimpi seminggu lepas. 

Tapi kau tak nak bagi sebab air manis tak elok untuk tumbesaran budak-budak tapi untuk 

tumbesaran mak budak takpe.

-___-


Hahhha makanya makan kat rumah adalah pilihan rakyat yang saya mesti pilih. Jimat dan anak nak 

jerit pun tak kesah sebab tak akan ade orang dok jeling menjeling pandang kita.

So apa-apa makanan pun la mesti nak hias cantek-cantek macam makan kat kedai ke restautant ke 

hotel ke... 

pastu nyanyi lagu " I feel good na..na..na..na I knew that I would...na..na..na.."

nak bagi saiko mental. eh! nak bagi motivate diri sendiri lah..

Hehehe okey la nak share resepi bread pudding ni haa....

I guna gambar lama ni...


Wahhh! makan menghadap suami acah-acah candle light dinner 

walaupun hakikatnya makan untuk breakfast je sambil pegang anak...

T_____________T



Resepi ni versi bakar dalam oven tau. Semerbak bau rumah korang nanti weyy..

Wangiii yang bau orang buat kuih time nak raya tu....!!

Ok jom bahan-bahan dia :


1. Roti Gardenia 10 keping (kalau nak guna roti Gardenia Butterscotch pun boleh tapi mahal sikit la kan)

2. Susu full cream 2 cawan (senang beli satu dozen susu kotak yang kecik2 tu terus ambil 2 kotak susu)

3. Whipping cream 1 kotak yang kecil tu

4. Gula 1/2 cawan

5. Garam suku sudu kecil

6. Telur 3 biji

7.  Esen vanila 1 sudu teh

8. 2 susu besar mentega (cairkan)

9. Kurma/prune-agak2 (I guna kurma memang sedap tapi buang biji siap please nanti tercokek 

pulak!). Korang nak letak kismis pun boleh..

10. Sedikit hirisan kacang pistachio (pun suka hati tak nak pun boleh tapi kalau letak dapat rasa 

crispy kacang tu sedap tauuuu...!)



Dah dapat je barang ni semua moh ler start buat..



1. Mula-mula potong bahagian tepi roti dan potong lagi jadi 2 keping untuk bentuk 3 segi. Kemudian 

susun dalam loyang selang-seli dengan taburan kurma dan prune. 

Susun sambil selawat untuk lebih 

barakah...hihii


2. Then dalam satu bekas lain pukul semua telur sampai sebati. Masukkan esen vanila dan mentega 

yang dah siap dicairkan. 

Kacau sebati. Lepas tu terus campurkan susu full cream, whipping cream, 

gula dan garam. Kacau lagi sampai sebati ye.


3 Dah siap kacau sebati, silalah siramkan semuanya masuk ke dalam loyang roti tadi. 

Hahh...biarkan mereka semua berendam sepuasnya. 

Kemudian tabur la hirisan kacang pistachio di bahagian atas. 

Biarkan dalam setengah jam sebab nak bagi roti tu kembang.


4. Bakar dalam oven..170C dalam 30 minit (api atas bawah). You alls, yang ni ikut oven memasing ye. 


Selamat mencuba....



Tadaaa...~






No comments:

Post a Comment